100 jaar wapenstilstand

Op 11 november 1918, na 1.568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'. Om 11 uur precies ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jongen mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. 

Ook in ons Waverdorp is 11 november altijd de herdenkingsdag geweest van die Wapenstilstand van de eerste wereldoorlog. Later werd 11 november overal de herdenkingsdag voor alle gesneuvelden en oud-strijders van beide wereldoorlogen. De oud-strijdersvereniging van O.-L.-Vrouw-Waver zorgde steeds voor de organisatie van deze herdenking, tot op vandaag. Dit jaar 11 november 2018 is de honderdste verjaardag van Wapenstilstand en deze verjaardag valt op een zondag.

Daarom zal op zondag 11 november om 11:00 een plechtige eucharistie worden gehouden voor de gesneuvelden en oud-strijders van beide wereldoorlogen. Maar de eucharistie, die dit keer zal opgeluisterd worden door de Koninklijke Fanfare Graaf D’Elissem, zal vooral ook in het teken staan van vrede in de wereld. Op vraag van onze bisschoppen zullen op 11 november om 11:00 in alle publieke kerken en kapellen 10 minuten lang de klokken geluid worden. Iedereen is dan van harte uitgenodigd op de eucharistie voor vrede in de wereld!

Vergelijkbare artikels