Naklank Romebedevaart Wapaje

Van 21 tot 26 juli gingen we met 21 Wapaje-jongeren op bedevaart naar Rome. We begonnen onze bedevaart met een misviering aan het graf van de Heilige apostel Petrus onder het Pausaltaar van de Sint-Pietersbasiliek. We beklommen de koepel van de Sint-Pietersbasiliek met uitzicht op heel de stad, en we bezochten de graftomben van de Pausen. Via de Vaticaanse Musea kwamen we ook in de Sixtijnse kapel waarin telkens door de kardinalen een nieuwe paus wordt gekozen. Het meester-schilderwerk in deze Sixtijnse kapel is van de hand van Michelangelo, met o.a. de ‘Schepping van de mens’.

De volgende dag kregen we een interessante rondleiding in de Catacomben van Callixtus door een Vlaamse seminarist. Eigenlijk zijn de catacomben nu een soort ondergrondse dorpen waar toen duizenden christenen van de eerste eeuwen werden begraven, waaronder ook vele martelaren.

In het verdere verloop van de week bezochten we de drie andere grote basilieken van Rome: Sint-Paulus buiten de muren met het graf van de heilige Paulus, Santa Maria Maggiore (een basiliek op vraag van Maria) en Sint-Jan van Latheranen (de kathedraal van de bisschop van Rome). In de nabijheid van de basiliek van Sint-Jan van Latheranen beklommen we ook de Heilige Trap die door keizerin Helena uit Jeruzalem was meegebracht. Deze trap zou Jezus hebben moeten opgaan om voor Pilatus terecht te staan. En dan nog een kerk die we zeker ook moesten aandoen: de ‘San Ignazio’ waar onze Vlaamse heilige Sint-Jan Berchmans ligt begraven en waar we de slaap- en sterfkamer van deze heilige uit Diest konden bezoeken.

Ook van het antieke Rome kregen we veel te zien: Het Collosseum, het Pantheon, het Forum Romanum, het Capitool (met o.a. het bronzen beeld van Romulus en Remus, gevoed door de wolvin). Als ontspanning was er het bezoek aan de Trevifontijn en de Piazza Navona. Op de Piazza Navona was er heel veel te zien en te beleven, maar onze groep zelf gaf daar ook een eigen enthousiast muziekoptreden voor het publiek, zodat de mensen met centjes begonnen te gooien…

We eindigden onze bedevaart waar we begonnen waren: aan de Sint-Pietersbasiliek! Hier werd dan ook onze groepsfoto genomen.